A sógorok: Vártúrák Ausztriában

Az időutazók és aktív kirándulók részére összeválogattunk pár csodálatos, meghódítandó várat Bük közelségében, melyek felkeresése akár egy egész hétvégét kitöltő program is lehet. A háborítatlan természet, a fantasztikus kilátás és a sokat megélt „mesélő” romok, kövek egy egyedi és mesebeli túrára invitálják a történelem szerelmeseit. Ehhez az izgalmas kalandhoz próbálunk segítséget nyújtani az érdeklődőknek az elkövetkező sorokban.

Léka Vára

Alig félórányi autózás után jutunk el az 1200-as évek elején épült Léka pompás lovagvárához, amely 1526 előtt Magyarország egyik legfontosabb nyugati határvára volt. A Gyöngyös patak övezte völgyben tornyosuló, sziklán magasló fellegvár romantikus környezete minden látogatót azonnal rabul ejt. A természet igazán bőkezű volt, pazarul vesztegette szépségét, órákig gyönyörködhetünk a lenyűgöző kilátásban és a várrom omladékainak színpompájában. A változatos kiállítások és rendezvények komplex középkori élményeket kínálnak.

Gyermekek számára ijesztő és egyben vonzó interaktív kiállítása a „Denevérkiállítás”. A vár udvarán kellemes, füves területen fújhatunk egyet. 

Léka Vára

Léka

Kiállítás, étterem, kávézó, játszótér várja önöket.

Fraknó Vára

Franko vára

Frakno

Burgenland egyik jelképe a szinte tökéletes állapotú vár.

Megközelítően egy órácskát kell autózni Büktől, hogy bevehessük Burgenland egyik legismertebb jelképét a Rozália hegység nyúlványán elhelyezkedő Fraknó Várát. Az 1300-as években épült dolomit sziklákon fészkelő komor épület látványa szinte lélegzetelállító: méreteiben is impozáns, bevehetetlen, büszke erődítmény képe körvonalazódik a látogató előtt.

A várban található kiállítások Európában is egyedülállóak, a látványos gyűjtemények és programok egy izgalmas nap lehetőségét tartogatják a kirándulók számára.

Az „ősgaléria”, a fegyvertár, a kincsestár mind-mind érdekes kiállítások az idelátogatók számára.

Németújvár (Güssing) Vára

Szintén a határ túloldalára vezet túránk, bő egy órányi utazással juthatunk el Güssing városába, mely egy újabb mesebeli élményt tartogat.

A térség valószínűleg legrégebbi várát ellenség soha nem tudta bevenni, legyőzhetetlenségét megannyi legenda övezi. A Batthyány család otthonának is helyet adó épület egy vulkanikus eredetű hegy tetején áll, s már hosszú esztendők óta kedvelt kirándulási célpont.

Legmagasabb pontjáról fantasztikus kilátás nyílik egészen a messzi magyar területekig. Az udvaron található szabadtéri színpad színvonalas előadások méltó helyszíne, s a gazdag történelmi emlékekkel felvértezett kiállítások is pazar hangulatot teremtenek.

Güssing vára

Güssing

A Batthyányak ősi fészke az egykori Vas vármegye legnagyobb vára.

Lánzsér Vára

Lánzsér vára

Lanzsér

A legnyugatibb magyar vár, melyet sosem ostromoltak.

A történelmi Magyarország legnyugatibb erődítménye 50 perces utazással érhető el Büktől.

A kutatások alapján ép korában hazánk egyik legnagyobb vára lehetett, s most mint rom sem foglal el utolsó helyet. A gyönyörű, erdős környezetben megbúvó építménynek sosem volt hadászati, védelmi jelentősége, több száz évnyi története során egyetlen egyszer sem ostromolták hadak.

A környező natúrpark érintetlensége és a vártoronyból elénk táruló – semmihez sem hasonlítható – panoráma méltán emeli a régió egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává a 12. századi épületet.

Olvasta már?

Kőszeg

Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvárosa és az őt övező hegyvonulat mindössze 20 km-re fekszik Büktől. A vasi ékszerdoboz nemzeti örökséggé nyilvánított történelmi belvárosa rengeteg...

Szentgotthárd

A Büktől másfél órás autózásra – a magyar-szlovén-osztrák hármashatárnál – található legalább 800 éves Szentgotthárd neve jól cseng a magyar történelemben. Talán a város leggyakoribb történelmi...

Vizitúra a Rábán

Az elmúlt pár esztendőben ugrásszerűen megemelkedett a „vízi-vándorok” és „vízi kalandorok” száma Európában. Táboruk tagjai szinte minden „vizet” felkeresnek, a zúgó, rohanó hegyi vadvízektől kezdve...

Sopron

Büktől pontosan 47 km távolságra – az osztrák-magyar határ mellett elterülő Sopron a hűség és a Volt fesztivál városa. Talán hazánk egyik legromantikusabb és legpezsgőbb települése számos programmal...

Kemenesalja és Celldömölk

Az elmúlt esztendőkben rohamosan fejlődő Kemenesalja fővárosa egy fél órás utazással közelíthető meg Bükről. Aki nem szereti a tumultust és a nyüzsgést, annak ideális választás lehet a város...
Park Hotel szavazás - Dunántúli döntő popup