A sógorok: Vártúrák Ausztriában

Az időutazók és aktív kirándulók részére összeválogattunk pár csodálatos, meghódítandó várat Bük közelségében, melyek felkeresése akár egy egész hétvégét kitöltő program is lehet. A háborítatlan természet, a fantasztikus kilátás és a sokat megélt „mesélő” romok, kövek egy egyedi és mesebeli túrára invitálják a történelem szerelmeseit. Ehhez az izgalmas kalandhoz próbálunk segítséget nyújtani az érdeklődőknek az elkövetkező sorokban.

Léka Vára

Alig félórányi autózás után jutunk el az 1200-as évek elején épült Léka pompás lovagvárához, amely 1526 előtt Magyarország egyik legfontosabb nyugati határvára volt. A Gyöngyös patak övezte völgyben tornyosuló, sziklán magasló fellegvár romantikus környezete minden látogatót azonnal rabul ejt. A természet igazán bőkezű volt, pazarul vesztegette szépségét, órákig gyönyörködhetünk a lenyűgöző kilátásban és a várrom omladékainak színpompájában. A változatos kiállítások és rendezvények komplex középkori élményeket kínálnak.

Gyermekek számára ijesztő és egyben vonzó interaktív kiállítása a „Denevérkiállítás”. A vár udvarán kellemes, füves területen fújhatunk egyet. 

Léka Vára

Léka

Kiállítás, étterem, kávézó, játszótér várja önöket.

Fraknó Vára

Franko vára

Frakno

Burgenland egyik jelképe a szinte tökéletes állapotú vár.

Megközelítően egy órácskát kell autózni Büktől, hogy bevehessük Burgenland egyik legismertebb jelképét a Rozália hegység nyúlványán elhelyezkedő Fraknó Várát. Az 1300-as években épült dolomit sziklákon fészkelő komor épület látványa szinte lélegzetelállító: méreteiben is impozáns, bevehetetlen, büszke erődítmény képe körvonalazódik a látogató előtt.

A várban található kiállítások Európában is egyedülállóak, a látványos gyűjtemények és programok egy izgalmas nap lehetőségét tartogatják a kirándulók számára.

Az „ősgaléria”, a fegyvertár, a kincsestár mind-mind érdekes kiállítások az idelátogatók számára.

Németújvár (Güssing) Vára

Szintén a határ túloldalára vezet túránk, bő egy órányi utazással juthatunk el Güssing városába, mely egy újabb mesebeli élményt tartogat.

A térség valószínűleg legrégebbi várát ellenség soha nem tudta bevenni, legyőzhetetlenségét megannyi legenda övezi. A Batthyány család otthonának is helyet adó épület egy vulkanikus eredetű hegy tetején áll, s már hosszú esztendők óta kedvelt kirándulási célpont.

Legmagasabb pontjáról fantasztikus kilátás nyílik egészen a messzi magyar területekig. Az udvaron található szabadtéri színpad színvonalas előadások méltó helyszíne, s a gazdag történelmi emlékekkel felvértezett kiállítások is pazar hangulatot teremtenek.

Güssing vára

Güssing

A Batthyányak ősi fészke az egykori Vas vármegye legnagyobb vára.

Lánzsér Vára

Lánzsér vára

Lanzsér

A legnyugatibb magyar vár, melyet sosem ostromoltak.

A történelmi Magyarország legnyugatibb erődítménye 50 perces utazással érhető el Büktől.

A kutatások alapján ép korában hazánk egyik legnagyobb vára lehetett, s most mint rom sem foglal el utolsó helyet. A gyönyörű, erdős környezetben megbúvó építménynek sosem volt hadászati, védelmi jelentősége, több száz évnyi története során egyetlen egyszer sem ostromolták hadak.

A környező natúrpark érintetlensége és a vártoronyból elénk táruló – semmihez sem hasonlítható – panoráma méltán emeli a régió egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává a 12. századi épületet.

Olvasta már?

Vizitúra a Rábán

Az elmúlt pár esztendőben ugrásszerűen megemelkedett a „vízi-vándorok” és „vízi kalandorok” száma Európában. Táboruk tagjai szinte minden „vizet” felkeresnek, a zúgó, rohanó hegyi vadvízektől kezdve...

Körmend

A második honalapítónak ismert IV. Béla király - felismervén a határszéli település gazdasági fontosságát - több, mint 750 esztendeje emelte városi rangra Körmendet. A magyarországi kosárlabda...

Sárvár

Talán sokan emlékeznek a 80-as évek nagyszabású televíziós reklámkampányára, ahol nyugdíjasok virgonckodtak, azt énekelve, hogy „köszönjük néked Sárvár, sárvári termál kristály!”. A dallamos...

Fertő-tó

Hazánk második legnagyobb kiterjedésű tavának története egészen lenyűgöző, keletkezését és életét rengeteg homály fedi. A Fertőnek rejtelmes színt ad vizének időközönként való eltűnése és újbóli...

Kemenesalja és Celldömölk

Az elmúlt esztendőkben rohamosan fejlődő Kemenesalja fővárosa egy fél órás utazással közelíthető meg Bükről. Aki nem szereti a tumultust és a nyüzsgést, annak ideális választás lehet a város...