Szombathely

A vasi fürdővárostól 30 perces autózás után juthatunk el a megyeszékhelyre, mely módfelett gazdag történelmi, elsősorban római kori emlékekben. Egyértelműen a város leghíresebb attrakciója az a Savaria karnevál, mely pont ezeknek a gyökereknek szándékozik emléket állítani, azonban nem csak augusztusban érdemes ellátogatni Szombathelyre, hisz a város lüktető kulturális élete, színháza és éttermei szinte minden napra tartogatnak izgalmakat.

Szombathely

Savaria-Szombathely közel 2000 éves története egyedülálló Magyarországon, hiszen ez az egyetlen város a Kárpát-medencében, amely a római alapítástól napjainkig folyamatosan lakott település volt. A várost Kr. u. 50. környékén Claudius császár kolonizálta a stratégiai fontosságú Borostyánkő út mentén. Ezen történelmi emlékek a mai napig befolyással vannak a megyeszékhely életére és az ott élők mindennapjaira.

A város ma már nem csak megigéző múltjával, hanem egyre szebb jelenével, s minden eddiginél gazdagabban kibontakozó jövőjével is dicsekedhet. Szombathely talán legfontosabb jelképe az Iseumban található Ízisz-szentély, mely jól mutatja, hogy a város látnivalói a római emlékekkel kezdődnek. A csodásan felújított korinthoszi oszlopok között manapság komolyzenei koncerteket is tartanak: aki végighallgat egy Varázsfuvola-előadást az Ízisz-szentély romjai között, ahol a csillagos nyári égbolt alatt fölzeng a kórus, az nem csak az egykori szertartások varázsából érez meg valamit, hanem a mozarti zene átvezeti a római kori Savariából a barokk stílusú Szombathelyre is.

Isis-szentély

Isis-szentély

Szombathely Magyarország legrégebbi folyamatosan lakott települése

Szombathely főtere

Fő tér

A Fő tér kávézóival, nyüzsgő életével valóban a város szíve

A város főtere a helyi élet szellemi és kulturális központja is, az itt található épületek nagy része klasszicista, barokk és eklektikus stílusban épült. Érdemes betérni az OTP Bank helyi fiókjába, ahol üvegtéglákon sétálgatva tekinthetjük meg az ókori város még fennmaradt és restaurált darabjait.
A római kori emlékek után vigyázó szemeinket a Szily János püspök építette Püspöki palotára és a mellette tornyosuló – a megye legnagyobb, az ország harmadik legynagyobb – székesegyházára vessük, mely gazdagon illusztrálja a vasi megyeszékhely vallási kultúráját, s impozáns megjelenésük okkal ragadja meg az erre járók figyelmét.

A Fő tér, a Berzsenyi tér és a Szily János utca hangulata igazi betekintést nyújt a történelmi belváros életébe.

A háborítatlan természet kedvelőit a Csónakázó-tó és környéke ejti rabul.

Az ősfás környék egy eldugott sarkában bukkanhatunk a Skanzenre, ahová a megye területéről szétbontva beszállított 18-19. századi épületeket ugyanolyan építési technikával állították föl, mint ahogyan eredetileg készültek. Az így kialakult Falumúzeum megannyi rendezvény és fesztivál helyszínéül szolgál, de egy „átlagos” hétköznapon is átlag feletti élményeket tartogat az érdeklődők részére.
Szintén a természet kedvelőinek kedvez a külvárosi részben megbúvó Kámoni Arborétum, minek legfőbb látnivalója a növényeken kívül a különböző színű növényfoltokból összeállított úgynevezett dendrocolor sziklakert. Hangulatos kertjébe sokan járnak piknikezni, sétálni vagy akár futni is.

Csónakázó tó

Csónakázó tó

Egy kőhajításra a belvárostól egy igazi zöld-paradicsomban találjuk magunkat.

Savaria Történelmi Karnevál

Savaria Történelmi Karnevál

Az ország legnépszerűbb és leghíresebb történelmi karneválja.

Az épített és természeti örökségeken túl érdemes pár szót szólni a majdnem kétezer éves város történetének fontosabb eseményeit, korszakait élő filmként lepergető Savaria Karneválról. A több tízezer látogatót vonzó csődület messze földön híres, látványosságokban és kalandokban rendkívül gazdag, s nem hiányozhat a múlt mellett a humor sem. Kicsiknek, nagyoknak, kultúrális vagy könnyed szórakozásra vágyóknak egyaránt tökéletes választás.

VIGYÁZAT! Kiemelt turisztikai esemény, melyre foglaljon időben szállást!

A „Nyugat királynője” elsősorban kitűnő családbarát programjai miatt vonzó célpont, de a történelem és természet hívei is otthonra lelnek a Bükfürdőtől fél órácskára elérhető megyeszékhelyen.

Szombathely

 27 km – 30 perc

Bük - Szombathely távolság

Olvasta már?

Sárvár

Talán sokan emlékeznek a 80-as évek nagyszabású televíziós reklámkampányára, ahol nyugdíjasok virgonckodtak, azt énekelve, hogy „köszönjük néked Sárvár, sárvári termál kristály!”. A dallamos...

Kemenesalja és Celldömölk

Az elmúlt esztendőkben rohamosan fejlődő Kemenesalja fővárosa egy fél órás utazással közelíthető meg Bükről. Aki nem szereti a tumultust és a nyüzsgést, annak ideális választás lehet a város...

Körmend

A második honalapítónak ismert IV. Béla király - felismervén a határszéli település gazdasági fontosságát - több, mint 750 esztendeje emelte városi rangra Körmendet. A magyarországi kosárlabda...

Széchenyi-Kastély – Nagycenk

A Büktől mindössze fél órányira található Nagycenk neve az elmúlt két évszázadban összeforrott a Széchenyi családdal. A nyugat-dunántúli község így jelentős helyet kapott a magyar történelemben és...

Kőszeg

Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvárosa és az őt övező hegyvonulat mindössze 20 km-re fekszik Büktől. A vasi ékszerdoboz nemzeti örökséggé nyilvánított történelmi belvárosa rengeteg...