Kőszeg

Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvárosa és az őt övező hegyvonulat mindössze 20 km-re fekszik Büktől. A vasi ékszerdoboz nemzeti örökséggé nyilvánított történelmi belvárosa rengeteg műemléket és hamisítatlan hangulatot kínál. A történelmi kalandozók mellett az ökoturizmus szerelmesei is előszeretettel keresik fel a térséget, hisz a városka határában található Kőszegi hegység megannyi kincset rejt. A kiruccanás előtt feltétlenül javasolt az elérhető túraútvonalak áttekintése, hiszen könnyedén el lehet tévedni a rengetegben.

Kőszeg

Kőszeg kétségkívül szép, csendes, és rendkívül sikeresen őrzi a múlt hangulatát az ország észak- nyugati csücskében a Kőszegi-hegység mentén, a Gyöngyös patak völgyében. Titka nem lehet más, mint a gyönyörű természeti környezetbe ágyazott és megőrzött múlt.

Jézus szíve templom

Jézus szíve templom

A város egyik jelképe, ami meghatározza Kőszeg belvárosának hangulatát, nem véletlenül.

A belváros hosszú patkóalakban a városkörön belül terül el s legrégibb, valamint történetileg legnevezetesebb része a településnek. Sorjáznak a 14-15. században épült lakóházak, egymást követik a több száz éves mesélő házak, ódon hangulatú üzletek cégérrel, olyan kövezett utak, melyeket már századokkal ezelőtt is tapostak a helyiek. Az egykori királyi város legismertebb látnivalója a 13. században, eredetileg gótikus stílusban épült vár, mely nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta. Számos ostroma közül a legismertebb 1532-re datálódik, melynek emlékére mindennap 11 órakor felcsendül a harangszó, többek között Vas megye második legnagyobb templomának (Jézus Szíve templom) tornyából. A város egyik szimbólumának számító plébániatemplom, a Fő tér és a Várkör találkozásának neogótikus ékessége, mely meglehetősen fiatal építmény kőszegi viszonylatban, alig több mint száz esztendős.

A Hősök kapuján áthaladva szemünk elé tárul az ország egyik legszebb tere a Jurisics tér, ahol fellelhetjük az ország legrégebbi, eredeti rendeltetését megőrzött épületét, a városházát, ami hazánk egyetlen dupla-árkádos emléke.

A téren igazán érdemes elidőzni, hiszen pontosan ugyanúgy érezhetjük magunkat, mint párszáz éve egy városlakó, vagy a városba érkező vásáros – csak épp számunkra ez időutazást és kikapcsolódást nyújt, tisztelegve őseink munkája előtt.

Hősök kapuja

Hősök kapuja

A kapun belépve mintha 400 évet utaznánk vissza az időbe…

Írottkő kilátó

Írottkő kilátó

A sógorokkal „közös” kilátó osztrák és magyar oldalról is megközelíthető.

A határszéli városka a történelem szerelmesein túl az ökoturisták fellegvára is, hiszen a település határában elnyúló Kőszegi-hegység tömegével vonzza a túrázók hadát.

A kijelölt túraútvonalak mentén megismerhetjük a Magyarországon egyedülálló élőflórát, az Alpokból érkező kristály tiszta levegő, az erdő és a mesebeli táj harmóniája, a teljes feltöltődés, kikapcsolódás garanciája. A környezet minden évszakban képes elvarázsolni a látogatókat, a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő az év 365 napján keresztül nyújt semmihez sem hasonlítható pazar kilátást. Lehetetlen feladatra vállalkoznánk, ha megpróbálnánk felsorolni az itt található látványosságokat, talán csak egy jó javaslattal élnénk: Kőszeget mindenképp fel kell fedezni!

Nem tehetjük, hogy említés nélkül hagyjuk a vonzáskörzetbe tartozó hangulatos településeket, hiszen az „Írottkő Natúrpark” szerves részét képzik és kiemelkedő természeti és kulturális örökséggel rendelkeznek, s kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy mozgásigényüket is kielégíthessék az idelátogatók. Aki teheti, annak érdemes vándorbotot fognia és felkeresnie a legismertebb falvakat.

A térség gazdag pezsgő fesztiválokban is, elég csak a velemi Gesztenyefesztiválra gondolni, a Kőszegi-hegység jellegzetes növénye és egyben a környék értékes terméke ihlette: a szelídgesztenye. Meg kell még említenünk a hosszú tradíciókkal rendelkező Ostrom Napokat, illetve az Orsolya napi vásár mellett sem mehetünk el szó nélkül, mely elsősorban a gasztronómia szerelmeseinek kedvelt helyi rendezvénye.

A kőszegi várról felesleges is lenne külön kedvcsinálót írnunk, hiszen aki a városba érkezik, az pontosan tudja: kiállításaival és kilátásával a különleges „városi vár” kiemelt félnapos program.

Ha megállítaná kicsit az időt és szeretne kiszakadni a hétköznapok nyüzsgéséből, feltétlenül Kőszeg felé vegye az irányt, s járjon utána, miért is nevezték el a gyönyörű Vas megyei települést az ország ékszerdobozának.

Kőszegi vár

Kőszegi vár

Egy igazi „városi vár”, gazdag kiállítással, könnyű megközelítéssel.

Kőszeg

 21 km – 24 perc

Bük - Kőszeg útvonal

Olvasta már?

A sógorok: Vártúrák Ausztriában

Az időutazók és aktív kirándulók részére összeválogattunk pár csodálatos, meghódítandó várat Bük közelségében, melyek felkeresése akár egy egész hétvégét kitöltő program is lehet. A háborítatlan...

Széchenyi-Kastély – Nagycenk

A Büktől mindössze fél órányira található Nagycenk neve az elmúlt két évszázadban összeforrott a Széchenyi családdal. A nyugat-dunántúli község így jelentős helyet kapott a magyar történelemben és...

Körmend

A második honalapítónak ismert IV. Béla király - felismervén a határszéli település gazdasági fontosságát - több, mint 750 esztendeje emelte városi rangra Körmendet. A magyarországi kosárlabda...

Szombathely

A vasi fürdővárostól 30 perces autózás után juthatunk el a megyeszékhelyre, mely módfelett gazdag történelmi, elsősorban római kori emlékekben. Egyértelműen a város leghíresebb attrakciója az a...

Vizitúra a Rábán

Az elmúlt pár esztendőben ugrásszerűen megemelkedett a „vízi-vándorok” és „vízi kalandorok” száma Európában. Táboruk tagjai szinte minden „vizet” felkeresnek, a zúgó, rohanó hegyi vadvízektől kezdve...