Kőszeg

Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvárosa és az őt övező hegyvonulat mindössze 20 km-re fekszik Büktől. A vasi ékszerdoboz nemzeti örökséggé nyilvánított történelmi belvárosa rengeteg műemléket és hamisítatlan hangulatot kínál. A történelmi kalandozók mellett az ökoturizmus szerelmesei is előszeretettel keresik fel a térséget, hisz a városka határában található Kőszegi hegység megannyi kincset rejt. A kiruccanás előtt feltétlenül javasolt az elérhető túraútvonalak áttekintése, hiszen könnyedén el lehet tévedni a rengetegben.

Kőszeg

Kőszeg kétségkívül szép, csendes, és rendkívül sikeresen őrzi a múlt hangulatát az ország észak- nyugati csücskében a Kőszegi-hegység mentén, a Gyöngyös patak völgyében. Titka nem lehet más, mint a gyönyörű természeti környezetbe ágyazott és megőrzött múlt.

Jézus szíve templom

Jézus szíve templom

A város egyik jelképe, ami meghatározza Kőszeg belvárosának hangulatát, nem véletlenül.

A belváros hosszú patkóalakban a városkörön belül terül el s legrégibb, valamint történetileg legnevezetesebb része a településnek. Sorjáznak a 14-15. században épült lakóházak, egymást követik a több száz éves mesélő házak, ódon hangulatú üzletek cégérrel, olyan kövezett utak, melyeket már századokkal ezelőtt is tapostak a helyiek. Az egykori királyi város legismertebb látnivalója a 13. században, eredetileg gótikus stílusban épült vár, mely nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta. Számos ostroma közül a legismertebb 1532-re datálódik, melynek emlékére mindennap 11 órakor felcsendül a harangszó, többek között Vas megye második legnagyobb templomának (Jézus Szíve templom) tornyából. A város egyik szimbólumának számító plébániatemplom, a Fő tér és a Várkör találkozásának neogótikus ékessége, mely meglehetősen fiatal építmény kőszegi viszonylatban, alig több mint száz esztendős.

A Hősök kapuján áthaladva szemünk elé tárul az ország egyik legszebb tere a Jurisics tér, ahol fellelhetjük az ország legrégebbi, eredeti rendeltetését megőrzött épületét, a városházát, ami hazánk egyetlen dupla-árkádos emléke.

A téren igazán érdemes elidőzni, hiszen pontosan ugyanúgy érezhetjük magunkat, mint párszáz éve egy városlakó, vagy a városba érkező vásáros – csak épp számunkra ez időutazást és kikapcsolódást nyújt, tisztelegve őseink munkája előtt.

Hősök kapuja

Hősök kapuja

A kapun belépve mintha 400 évet utaznánk vissza az időbe…

Írottkő kilátó

Írottkő kilátó

A sógorokkal „közös” kilátó osztrák és magyar oldalról is megközelíthető.

A határszéli városka a történelem szerelmesein túl az ökoturisták fellegvára is, hiszen a település határában elnyúló Kőszegi-hegység tömegével vonzza a túrázók hadát.

A kijelölt túraútvonalak mentén megismerhetjük a Magyarországon egyedülálló élőflórát, az Alpokból érkező kristály tiszta levegő, az erdő és a mesebeli táj harmóniája, a teljes feltöltődés, kikapcsolódás garanciája. A környezet minden évszakban képes elvarázsolni a látogatókat, a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő az év 365 napján keresztül nyújt semmihez sem hasonlítható pazar kilátást. Lehetetlen feladatra vállalkoznánk, ha megpróbálnánk felsorolni az itt található látványosságokat, talán csak egy jó javaslattal élnénk: Kőszeget mindenképp fel kell fedezni!

Nem tehetjük, hogy említés nélkül hagyjuk a vonzáskörzetbe tartozó hangulatos településeket, hiszen az „Írottkő Natúrpark” szerves részét képzik és kiemelkedő természeti és kulturális örökséggel rendelkeznek, s kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy mozgásigényüket is kielégíthessék az idelátogatók. Aki teheti, annak érdemes vándorbotot fognia és felkeresnie a legismertebb falvakat.

A térség gazdag pezsgő fesztiválokban is, elég csak a velemi Gesztenyefesztiválra gondolni, a Kőszegi-hegység jellegzetes növénye és egyben a környék értékes terméke ihlette: a szelídgesztenye. Meg kell még említenünk a hosszú tradíciókkal rendelkező Ostrom Napokat, illetve az Orsolya napi vásár mellett sem mehetünk el szó nélkül, mely elsősorban a gasztronómia szerelmeseinek kedvelt helyi rendezvénye.

A kőszegi várról felesleges is lenne külön kedvcsinálót írnunk, hiszen aki a városba érkezik, az pontosan tudja: kiállításaival és kilátásával a különleges „városi vár” kiemelt félnapos program.

Ha megállítaná kicsit az időt és szeretne kiszakadni a hétköznapok nyüzsgéséből, feltétlenül Kőszeg felé vegye az irányt, s járjon utána, miért is nevezték el a gyönyörű Vas megyei települést az ország ékszerdobozának.

Kőszegi vár

Kőszegi vár

Egy igazi „városi vár”, gazdag kiállítással, könnyű megközelítéssel.

Kőszeg

 21 km – 24 perc

Bük - Kőszeg útvonal

Olvasta már?

A sógorok: Vártúrák Ausztriában

Az időutazók és aktív kirándulók részére összeválogattunk pár csodálatos, meghódítandó várat Bük közelségében, melyek felkeresése akár egy egész hétvégét kitöltő program is lehet. A háborítatlan...

Sopron

Büktől pontosan 47 km távolságra – az osztrák-magyar határ mellett elterülő Sopron a hűség és a Volt fesztivál városa. Talán hazánk egyik legromantikusabb és legpezsgőbb települése számos programmal...

Kemenesalja és Celldömölk

Az elmúlt esztendőkben rohamosan fejlődő Kemenesalja fővárosa egy fél órás utazással közelíthető meg Bükről. Aki nem szereti a tumultust és a nyüzsgést, annak ideális választás lehet a város...

Szombathely

A vasi fürdővárostól 30 perces autózás után juthatunk el a megyeszékhelyre, mely módfelett gazdag történelmi, elsősorban római kori emlékekben. Egyértelműen a város leghíresebb attrakciója az a...

Vizitúra a Rábán

Az elmúlt pár esztendőben ugrásszerűen megemelkedett a „vízi-vándorok” és „vízi kalandorok” száma Európában. Táboruk tagjai szinte minden „vizet” felkeresnek, a zúgó, rohanó hegyi vadvízektől kezdve...