Sopron

Büktől pontosan 47 km távolságra – az osztrák-magyar határ mellett elterülő Sopron a hűség és a Volt fesztivál városa. Talán hazánk egyik legromantikusabb és legpezsgőbb települése számos programmal kedveskedik szinte mindenkinek. A kanyargós, macskaköves utcákon andalogva mindenkit magával ragad az a varázslat, ami erre a csodálatos kisvárosra jellemző. Kultúra, történelem és természet – három fontos hívószó mely életre hívta a „Mindenhol jó, de legjobb Sopron” szlogent. Aki nem hiszi, járjon utána!

Sopron

„S történetkönyv ez a város,
A történetnek nagy könyve,
Minden utca és minden könyv
Nagy dolgokról beszél benne.”
/PETŐFI/

Sopront a kedvező földrajzi fekvés tette alkalmassá arra, hogy mai helye és közvetlen környéke már a történelem előtti időkben is emberlakta terület volt. Az egészséges ivóvíz bősége, a legelő- és termőföld gazdagsága, a védelemre alkalmas hegyek és magaslatok ősidőktől fogva lehetővé tették az e helyen való letelepülést. A történelem viszontagságai a nyugati határterületet kevésbé pusztították, így nem meglepetés a tény, hogy az ókori Scarbantia helyén felnövő Sopron városa hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb települése.

Szerencsére az utókor számára a város értékeinek védelme éppoly fontos volt, mint őseiknek. A 20. század sokkal halványabb ujjlenyomatot hagyott a városon, mint máshelyütt, köszönhetően büszke és jóértelemben vett konzervatív lakóinak.

Sopron városa

Sopron városa

A hűség városába mindenki egy csapásra beleszeret

Belváros

Belváros

Sopron történelmi belvárosa összehasonlíthatatlan más városok hangulatával

A változatos és csodákkal tarkított városkép hangulatos utcái lebilincselő látnivalókat kínálnak, pár perces séta után azonnal realizálódhat a látogatóban, hogy miért is tartják az ország egyik legérdekesebb és legvonzóbb turisztikai célpontjának. Ritka hazánkban az olyan város, mint a soproni belváros, amely a 13. századtól egészen a 19. századig folyamatosan képviseli az építészet fejlődését.

A belváros hangulata – hasonlóan Kőszegéhez – egyszerűen rabul ejti az oda látogatót, nem véletlen, hogy Sopron említésekor az ott már megfordultak jóleső mosollyal reagálnak.

A várkerület az egykori várárok mentén alakult ki, belső házsorai pontosan követik a várfal vonalát. Ez talán Magyarország legépebben megmaradt középkori városmagja: a Sopron szimbólumává vált reneszánsz árkádos tűztoronnyal, a Szentháromság-szoborral, s a legismertebb polgári lakóházakkal, a Storno- és a Fabricius-házzal. A belső városrész kanyargós utcái, hangulatos terei, házainak boltíves kapui, középületei és elő-előbukkanó városfalai unikális művészeti egységet alkotnak. Először érdemes bejárni a történelmi városrész utcácskáit, benyomásokat szerezni egy- egy ódon kapualjba bekukkantva. A különböző korokat és stílusokat mutató emlékek a várost járó idegent azonnal elvarázsolják és rabul ejtik.

Várkerület

Várkerület

Igazi korzó, megér egy sétát!

Károly kilátó

Károly kilátó

A Lővérekből nyíló kilátás fantasztikus élmény, ne hagyja ki!

A múltat hűségesen őrző belváros nevezetességei után a természeti szépségek követelik a főszerepet magukénak, hisz semmihez sem hasonlítható nyugalom árad majd felénk, amikor a Lővérek zöld fenyvesei között csatangolunk. A ritka élőflórával tarkított hegykoszorú egyik leglátogatottabb pontja a csodálatos panorámát kínáló Károly-kilátó, ahonnan szép időben tökéletesen látható a Fertő tó kék lepelként feszülő tükre. Sopron és a Lőverek különös szimbiózisban élnek egymással, talán messze földön egyedi az a harmonikus kapcsolat, ami itt kialakult. Országszerte és határainkon túl is hatalmas érdeklődés mutatkozik e csodás környék iránt, hiszen itt lelt otthonra hazánk egyik legnagyobb könnyűzenei dzsemborija, az 1993-ban életre hívott Volt Fesztivál.

Valódi diákváros, számos középiskolája, egyeteme miatt kulturális élete rendkívül színes, igényes, polgári szemlélete minden pontján világosan tettenérhető.

Sopront egyedülálló műemlékegyüttesei, erdős, hegyes környéke és szubalpin klímája, világsztároktól hemzsegő fesztiválja emeli a kötelezően felfedezendő bakancslistás helyek listájának élére, s ezek összessége teszi felejthetetlenné az ott töltött időt mindenki számára.

Szentháromság szobor

Szentháromság szobor

Sopron főtere mintha csak egy színdarab díszlete lenne. Élje át!

Sopron

 47 km – 46 perc

Bük - Sopron távolság

Olvasta már?

Vizitúra a Rábán

Az elmúlt pár esztendőben ugrásszerűen megemelkedett a „vízi-vándorok” és „vízi kalandorok” száma Európában. Táboruk tagjai szinte minden „vizet” felkeresnek, a zúgó, rohanó hegyi vadvízektől kezdve...

A sógorok: Vártúrák Ausztriában

Az időutazók és aktív kirándulók részére összeválogattunk pár csodálatos, meghódítandó várat Bük közelségében, melyek felkeresése akár egy egész hétvégét kitöltő program is lehet. A háborítatlan...

Csepreg

Talán kevesen ismerik a Büktől két kilométerre található város nevét, de a történészek legújabb kutatásai egy új irányt adhatnak a településnek, hisz egyre biztosabb, hogy Jókai Mór – az „Egy magyar...

Sárvár

Talán sokan emlékeznek a 80-as évek nagyszabású televíziós reklámkampányára, ahol nyugdíjasok virgonckodtak, azt énekelve, hogy „köszönjük néked Sárvár, sárvári termál kristály!”. A dallamos...

Kemenesalja és Celldömölk

Az elmúlt esztendőkben rohamosan fejlődő Kemenesalja fővárosa egy fél órás utazással közelíthető meg Bükről. Aki nem szereti a tumultust és a nyüzsgést, annak ideális választás lehet a város...