Kőszeg

Kőszeg, kétségkívül szép, csendes, és rendkívül sikeresen őrzi a múlt hangulatát az ország észak- nyugati csücskében a Kőszegi-hegység mentén, a Gyöngyös patak völgyében. Titka nem lehet más, mint a gyönyörű természeti környezetbe ágyazott és megőrzött múlt.

A belváros hosszú patkóalakban a városkörön belül terül el s legrégibb, valamint történetileg legnevezetesebb része a településnek. Sorjáznak a 14.-15. században épült lakóházak, egymást követik a több száz éves mesélő házak, ódon hangulatú üzletek cégérrel, olyan kövezett utak, melyeket már századokkal ezelőtt is tapostak a helyiek. Az egykori királyi város legismertebb látnivalója a 13. században, eredetileg gótikus stílusban épült vár, mely nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta. Számos ostroma közül a legismertebb 1532-re datálódik, melynek emlékére mindennap 11 órakor felcsendül a harangszó, többek között Vas megye második legnagyobb templomának (Jézus Szíve templom) tornyából. A város egyik szimbólumának számító plébániatemplom, a Fő tér és a Várkör találkozásának neogótikus ékessége, mely meglehetősen fiatal építmény kőszegi viszonylatban, alig több mint száz esztendős.

A Hősök kapuján áthaladva szemünk elé tárul az ország egyik legszebb tere a Jurisics tér, ahol fellelhetjük az ország legrégebbi, eredeti rendeltetését megőrzött épületét, a városházát, ami hazánk egyetlen dupla-árkádos emléke.

A határszéli városka a történelem szerelmesein túl az ökoturisták fellegvára is, hiszen a település határában elnyúló Kőszegi-hegység tömegével vonzza a túrázók hadát. A kijelölt túraútvonalak mentén megismerhetjük a Magyarországon egyedülálló élőflórát, az Alpokból érkező kristály tiszta levegő, az erdő és a mesebeli táj harmóniája, a teljes feltöltődés, kikapcsolódás garanciája. A környezet minden évszakban képes elvarázsolni a látogatókat, a Dunántúl legmagasabb pontjaként elhíresült Írott-kő az év 365 napján keresztül nyújt semmihez sem hasonlítható pazar kilátást. Lehetetlen feladatra vállalkoznánk, ha megpróbálnánk felsorolni az itt található látványosságokat, talán csak egy jó javaslattal élnénk: Kőszeget mindenképp fel kell fedezni!

Nem tehetjük, hogy említés nélkül hagyjuk a vonzáskörzetbe tartozó hangulatos településeket, hiszen az „Írottkő Natúrpark” szerves részét képzik és kiemelkedő természeti és kulturális örökséggel rendelkeznek, s kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy mozgásigényüket is kielégíthessék az idelátogatók. Aki teheti, annak érdemes vándorbotot fognia és felkeresnie a legismertebb falvakat.

A térség gazdag pezsgő fesztiválokban is, elég csak a velemi Gesztenyefesztiválra gondolni, a Kőszegi-hegység jellegzetes növénye és egyben a környék értékes terméke ihlette: a szelídgesztenye. Meg kell még említenünk a hosszú tradíciókkal rendelkező Ostrom Napokat, illetve az Orsolya napi vásár mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Ha megállítaná kicsit az időt és szeretne kiszakadni a hétköznapok nyüzsgéséből, feltétlenül Kőszeg felé vegye az irányt, s járjon utána, miért is nevezték el a gyönyörű Vas megyei települést az ország ékszerdobozának.