Kismarton (Eisenstadt)

Alig egy órás út után juthatunk el Burgenland tartományi székhelyére, a Lajta hegység lábánál fekvő Kismartonba, ami a Fertő tó körüli kirándulások egyik kihagyhatatlan pontja. A város elmúlt háromszáz esztendeje a folyamatos fejlődés és szépülés jegyében telt, melyhez elengedhetetlen volt az Esterházy család fényűző és pompás életvitele. A belváros büszkesége az a kastély, ami több száz éven keresztül szolgált a család rezidenciájaként. Eisenstadt neve szorosan összefonódott Joseph Haydn nevével is, rengeteg esemény és helyszín viseli nevét a városban. A hangulatos utcákon sétálva valósággal megelevenedik a múlt, nem is csoda, hogy napi több ezer látogató érkezik átélni ezt az időutazást.

Kismarton Eisenstadt
Rust

Ruszt

A Park Hoteltől nem egészen egy órás útra található Ruszt városkája, melynek utcáin sétálva úgy érezhetjük, megállt az idő. A házak homlokzatai, az utcácskák kialakítása, a város léptéke és egész légköre a 17. századot idézi. A bájos hangulatú világörökségi védettséget élvező – a Fertő tó nyugati partján fekvő – Rusztnak manapság sincs sokkal több lakosa, mint 300 esztendővel ezelőtt, lélekszámát tekintve már a történelmi Magyarországnak is a legkisebb városa volt, és manapság Ausztriában is ugyanerről nevezetes.
A bor és a szőlő ausztriai fellegváraként is aposztrofált település középkori várfallal körbevett belvárosa a barokk és reneszánsz otthona, szinte minden épület csodás titkokat rejt. A Fertő térség kétségkívül legszebbje ez a kisváros, s az egész miliőt az itt élő gólyák hangos kelepelése teszi még hangulatosabbá.

Rohonc

Egy bő fél órás autózást követően juthatunk el a Kőszegi-hegység déli lejtőin fekvő Rohoncra, melyet északon egy hatalmas, több mint kétezer hektáros erdő határol, amely gazdag kirándulási lehetőséget kínál. A kisvároska legfontosabb attrakciója azonban kétségkívül az a mesterséges tavacska, melyet a festői Faludi völgyben alakítottak ki az 1960-as évek elején. A legmélyebb pontján akár 7 métert is elérő tavat az Írott-kő déli lejtőjéről táplálják források, ezért vize különlegesen tiszta. Annak ellenére, hogy hőmérséklete pár fokkal hűvösebb az „átlagosnál”, nyaranta rengeteg fürdőző keresi fel a „békebeli” idők nyugalmát árasztó strandot. A kristálytiszta, áttetsző vizű rohonci tó, akár egy akvárium: szabad szemmel látható, hogy csodálják a felszín alatt a virgonc kishalak a strandolok divatos fürdőruháit…

Rohonc
Rust

Sonnentherme Lutzmannsburg

Alig negyed órányi utazással érhető el Büktől a kisgyerekes családok körében közkedvelt varázslatos élményvilág. A Locsmánd településen található Sonnentherme megannyi elképesztő attrakcióval és nagyszerű programok egész sorával várja a kisbabáktól egészen a legidősebb korosztályig vendégeit. Az első pillanatra kissé kaotikusnak tűnő hatalmas komplexum kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottak a különböző generációk igényeinek kielégítésére. A feltöltődésről különböző kül- és beltéri élménymedencék, relax zónák és hatalmas szaunavilág gondoskodik, de itt található a világ leghosszabb virtuális valóság vízicsúszdája is. Európa egyik legkomplexebb családi élményközpontja – „Sunny Bunny” birodalma Büktől egy karnyújtásnyira várja a „vizes” élmények kedvelőit.