Léka Vára

Alig fél órányi autózás után jutunk el az 1200-as évek elején épült Léka pompás lovagvárához, amely 1526 előtt Magyarország egyik legfontosabb nyugati határvára volt. Az Gyöngyös patak övezte völgyben tornyosuló sziklán magasló fellegvár romantikus környezete minden látogatót azonnal rabul ejt. A természet igazán bőkezű volt, pazarul vesztegette szépségét, órákig gyönyörködhetünk a lenyűgöző kilátásban s a várrom omladékainak színpompájában. A változatos kiállítások és rendezvények komplex középkori élményeket kínálnak.
Léka Vára
Franko vára

Fraknó Vára 

Megközelítően egy órácskát kell autózni Büktől, hogy bevehessük Burgenland egyik legismertebb jelképét a Rozália hegység nyúlványán elhelyezkedő Fraknó Várát. Az 1300-as években épült dolomit sziklákon fészkelő komor épület látványa szinte lélegzetelállító; méreteiben is impozáns, bevehetetlen, büszke erődítmény képe körvonalazódik a látogató előtt. A várban található kiállítások Európában is egyedülállóak, a látványos gyűjtemények és programok egy izgalmas nap lehetőségét tartogatják a kirándulók számára.

Németújvár (Güssing) Vára

Szintén a határ túloldalára vezet túránk, bő egy órányi utazással juthatunk el Güssing városába, mely egy újabb mesebeli élményt tartogat. A térség valószínűleg legrégebbi várát ellenség soha nem tudta bevenni, legyőzhetetlenségét megannyi legenda övezi. A Batthyány család otthonának is helyet adó épület egy vulkanikus eredetű hegy tetején ül, s már hosszú esztendők óta kedvelt kirándulási célpont. Legmagasabb pontjáról fantasztikus kilátás nyílik egészen a messzi magyar területekig. Az udvaron található szabadtéri színpad színvonalas előadások méltó gazdája, s a gazdag történelmi emlékekkel felvértezett kiállítások is pazar hangulatot teremtenek.
Csepreg
Lánzsér vára

Lánzsér Vára 

A történelmi Magyarország legnyugatibb erődítménye 50 perces utazással érhető el Büktől. A kutatások alapján ép korában hazánk egyik legnagyobb vára lehetett, s most mint rom sem foglal el utolsó helyet. A gyönyörű erdős környezetben megbúvó építménynek sosem volt hadászati, védelmi jelentősége, több száz évnyi története során egyetlen egyszer sem ostromolták hadak. A környező natúrpark érintetlensége és a vártoronyból elénk táruló – semmihez sem hasonlítható – panoráma méltán emeli a régió egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává a 12. századi épületet.