Szombathely

Savaria-Szombathely közel 2000 éves története egyedülálló Magyarországon, hiszen ez az egyetlen város a Kárpát-medencében, amely a római alapítástól napjainkig lakott település volt. A várost Kr. u. 50. környékén Claudius császár kolonizálta a stratégiai fontosságú Borostyánkő út mentén. Ezen történelmi emlékek a mai napig befolyással vannak a megyeszékhely életére és az ott élők mindennapjaira.

A város ma már nemcsak megigéző múltjával, hanem egyre szebb jelenével, s minden eddiginél gazdagabban kibontakozó jövőjével is dicsekedhet. Szombathely talán legfontosabb jelképe az Iseumban található Ízisz-szentély, mely jól mutatja, hogy a város látnivalói a római emlékekkel kezdődnek. A csodásan felújított korinthoszi oszlopok között manapság komolyzenei koncerteket is tartanak, s aki végighallgat egy Varázsfuvola-előadást az Izisz-szentély romjai között, ahol a csillagos nyári égbolt alatt fölzeng a kórus, az nemcsak az egykori szertartások varázsából érez meg valamit, hanem a mozarti zene átvezeti a római kori Savariából a barokk stílusú Szombathelybe is.

Izisz-szentély

A város Fő tere a helyi élet szellemi és kulturális központja is, az itt található épületek nagy része klasszicista, barokk és eklektikus stílusban épült. Érdemes betérni az OTP Bank helyi fiókjába, ahol üvegtéglákon sétálgatva tekinthetjük meg az ókori város még fennmaradt és restaurált darabjait.
A római kori emlékek után vigyázó szemeinket a Szily János püspök építette Püspöki palotára és a mellette tornyosuló – a megye legnagyobb – székesegyházára vessük, mely gazdagon illusztrálja a vasi megyeszékhely vallási kultúráját, s impozáns megjelenésük okkal ragadja meg az erre járók figyelmét.

A háborítatlan természet kedvelőit a Csónakázó-tó és környéke ejti rabul. Az ősfás környék egy eldugott sarkában bukkanhatunk a Skanzenre, ahová a megye területéről szétbontva beszállított 18-19. századi épületeket ugyanolyan építési technikával állították föl, mint ahogyan eredetileg készültek. Az így kialakult Falumúzeum megannyi rendezvény és fesztivál helyszínéül szolgál, de egy „átlagos” hétköznapon is átlag feletti élményeket tartogat az érdeklődők részére.
Szintén a természet kedvelőinek kedvez a külvárosi részben megbúvó Kámoni Arborétum, minek legfőbb látnivalója a növényeken kívül a különböző színű növényfoltokból összeállított úgynevezett dendrocolor sziklakert. Hangulatos kertjébe sokan járnak piknikezni, sétálni vagy akár futni is.

Csónakázó tó

Az épített és természeti örökségeken túl érdemes pár szót szólni a majdnem kétezer éves város történetének fontosabb eseményeit, korszakait élő filmként lepergető Savaria Karneválról. A több tízezer látogatót vonzó csődület messze földön híres, látványosságokban és kalandokban rendkívül gazdag, s nem hiányozhat a múlt mellett a humor sem.

A „Nyugat királynője” elsősorban kitűnő családbarát programjai miatt vonzó célpont, de a történelem és természet hívei is otthonra lelnek a Bükfürdőtől fél órácskára elérhető megyeszékhelyen.